Tutkimusta ja bloggailua

30 maaliskuun, 2022

Tämmöistä pohditaan Curiosan toteuttamassa työpajassa yhteistyössä LUMO-hankkeen kanssa huomenna.

Työpajassa hyödynnetään teeman työstämiseen narratiivista lähestymistapaa. Seikkaillaan äskettäin valmistuneen sosiaalityöntekijän, Saaran matkassa ja katsotaan, miten Saara lähtee työstämään Paavosta tehtyä lastensuojeluilmoitusta. Saara ja hänen asiakkaansa Paavo ovat fiktiivisiä hahmoja, mutta Saaran ja Paavonkin elämässä on paljon tunnistettavaa perhesosiaalityön ja lastensuojelun arjesta. Saara on vasta aloittanut työnsä ja opittavaa riittää. Kun Saara vielä pohtii, miten Paavon tapauksen kanssa olisi hyvä edetä, hän pääsee tiiminsä mukana osallistumaan systeemisen työotteen koulutukseen. Koulutuksesta tultuaan Saara innostuu kokeilemaan systeemistä työotetta…

Työpajassa pohditaan, mitä Saara pohtii tehtävänsä äärellä, mitä hän päättää tehdä ja mitä seuraa systeemisen työotteen kokeilemisesta. Systeemisen työotteen mahdollisuuksia pohditaan työpajassa yhdessä. Tavoitteena on käsitellä arviointityötä käytännönläheisesti mutta myös pohdiskella yhdessä sitä, millainen ajattelu arviointikäytäntöjä ohjaa.

Palvelutarpeen arvioinnissa, perhesosiaalityössä, lastensuojelussa ja muissakin lapsi- ja perhepalveluissa olisi tärkeää toimia samantapaisten arvojen ja periaatteiden ohjaamalla työotteella. Se tukisi asiakkaiden osallisuutta, avunsaannin kokemusta ja turvallisuutta. Systeemisen työotteen soveltaminen palvelutarpeen arviointiin ja monitoimijaiseen arviointiin on ajankohtainen teema monin paikoin.  

Miten teidän alueella toimitaan eri tiimeissä ja toiminnoissa? Olisiko arviointikäytäntöjä ja yhteistyötä tarpeen työstää yhdessä yli tiimi- ja toimintorajojen?